Ömer Mahir Alper - Osmanlı Felsefesi (Seçme Metinler)

Geniş bir zaman-mekân kesitinde vücut bulan Osmanlı felsefesi, genel olarak felsefenin özelde ise İslâm felsefesinin en seçkin tezahürlerinden biridir. Kendinden önceki etkin felsefe geleneklerinin son derece yaratıcı ve özgün sentezlerini içeren bu felsefe, tevarüs ettiği felsefî imkânları en üst seviyede gerçekleştiren eşsiz bir entelektüel birikimi ifade eder. Bununla birlikte bu birikim, çok katmanlı karmaşık bir yapının etkisiyle henüz gereken ilgiyi görebilmiş değildir.

Kronolojik bir sıra içerisinde, Osmanlı felsefesinin ilk büyük temsilcisi olan Dâvûd-i Kayserî'den bu felsefenin son temsilcilerinden olan Çerkeşîzâde Mehmed Tevfik Efendi'ye kadar on bir filozofun, biyografileriyle birlikte tamamı Arapça olan bazı felsefî metinlerinin Türkçe çevirilerinin yer aldığı bu çalışma, son derece bâkir kalmış bir alana mütevazı bir katkıyı amaçlamaktadır.

Söz konusu felsefe metinleri metafizik, epistemoloji, ahlâk felsefesi, siyaset felsefesi ve mantık/mantık felsefesi gibi çeşitli alanlardan seçilmiş örnek metinlerdir. Bunların bazıları modern dönemlerde kaleme alınmış olsa da her biri muhteva bakımından klasik Osmanlı felsefe geleneğini yansıtmaktadır.

Alanında bir ilk olan ve her düzeydeki felsefe öğrencisi yanında Osmanlı felsefesine ilgi duyan araştırmacıların ve ilim adamlarının da istifadesine sunulan böyle bir el kitabının bugüne kadar ihmal edilmiş veya yok sayılmış bu muazzam ve eşsiz birikimle karşılaşmaya yönelik bir katkı sağlaması umulmaktadır.

Yorumlar