Mehmet Âkif 100 yıl sonra Berlin’de!

Türkiye Yazarlar Birliği, İstiklâl Marşı şairinin 100 yıl önce Berlin’de görevli bulunduğu günlerin hatırasına bir bilgi şöleni düzenliyor.

Berlin Türk Evi’nde 19 Aralık Cuma günü başlayacak toplantı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın desteği ile yapılıyor.

Toplantıya Türkiye’den ve Almanya’dan ilim ve fikir adamları bildirilerle katılıyor.

1914 Osmanlı Devleti ile Almanya ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya arasındaki tarihi münasebetlerin Çanakkale ve Birinci dünya savaş yıllarını kapsayan en yoğun kısmının başladığı zamanlardır.

Osmanlı Devleti Almanya’nın müttefiki olarak birinci dünya savaşında Rusya, Fransa ve İngiltere’ye karşı savaşmıştır. Bu savaşta İngiltere ve Fransa sömürgelerindeki gençleri orduya almış, Müslüman olanları Almanlara karşı, Müslüman olmayanları da Osmanlı Devletine karşı cepheye sürmüştür. Savaş esnasında Almanların aldığı Müslüman esirler Berlin yakınlarındaki Halbmondlager (Hilâl) adlı kampta toplanmış Osmanlı ile müttefik olmanın hatırına onlar çok iyi davranılmıştır. Onlara yapılan muameleyi yerinde görmek, onları bilgilendirmek için Osmanlıdan heyetler istenmiştir. Osmanlı devleti adına Berlin’e giden heyetlerin birinde Mehmet Âkif Ersoy da vardır.

Milli şairimiz Mehmet Âkif 1914 yılı Kasım ayı sonlarında Osmanlı Devleti adına Şeyh Salih Et-Tunusî ile Berlin’e gitmiş ve 1915 yılı Mart ayında İstanbul’a dönmüştür. Bu sebeple 2014 yılı Milli şairimiz Mehmet Âkif’in Berlin’e gidişinin 100. yılıdır. Safahat’ın beşinci bölümü olan Hatıralar’da yer alan Berlin Hatıralarışiiri buradaki gözlemler sonucu yazılmıştır.


Mehmet Âkif Berlin’de Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetlisi olarak misafir edilmiş ve Berlin yakınlarındaki esir kampında tutulan esirlerin durumlarını incelemiş, oradaki esirlere savaşın kimler arasında yapıldığını anlatmıştır. Osmanlı devleti ile Almanya’nın müttefik olduğunu ve İngiltere,Fransa ve Rusya’ya karşı savaştığı bilgisini vermiştir.

Esir kampında Afrika ve Asya kıtasından Müslüman esirler bulunmaktadır. Almanya, onların ibadetlerini yapabilmeleri için kampa Kubbetüssahra mimarisinde ve minareli bir cami yaptırmıştır. Esirleri bilgilendirmek için de Cihad adlı bir dergi çıkarılmıştır.

Berlin Türk Evi’nde 19-20 aralık günleri gerçekleştirilecek “Mehmed Âkif 100 yıl sonra Berlin’de”programında sempozyum yanında, Mehmed Âkif resimleri ve kitapları sergisi, müslüman esirlerin tutulduğu kamp yerinin ziyareti de yer alıyor. Yine bu vesile ile Mehmet Âkif’in Berlin Hatıraları şiiri ilk defa Almanca tercümesi ile birlikte basılarak katılanlara dağıtılacak.

Yorumlar