Haftalık Yazılar - Yazmaya Devam Dedi Birisi: Duydum

"Kafeste doğan kuşlar uçmayı hastalık sanır." Alejandro Jodorowsky
Gözleri açmak, yanlışı kabul etmek ve de “evet yanılmışım.” demek hem zor bir iş, hem büyük bir erdemdir. Zor bir iştir çünkü; bir eylem gerektirir. Yanılgıyı, yanlışı kabullenmenin ardından gelen, değişimlere, karşı bir eylem. Tanıma, benimseme sürecini kapsayan bir eylem. Gözlerimiz kapalı mı diyeceksin bu defa da bize? Hayır öyle değilsiniz.

Epigrafta kullandığımız aforizmanın tecellisini insanlık her dönemde yaşadı, yazdı. Bizi farklı kılan ne o zaman? Hiçbir şey. Sadece rollerimizi oynuyoruz. Bir sonraki oyuncular kafilesi yerimizi alana dek.

Bizler birer kafeste doğduk. Sınırlarımız ile var olduğumuzu aksi halde, sınırları zorladığımızda bir musibet ile yok olacağımıza inandırıldık. Öyle değil mi, sınırlarımızı zorlarsak, zora sokmaz mıyız herkesi? Belki şifa sınırın bir adım ötesindedir. Kişisel gelişim yazısına mı evriliyoruz dersiniz?

Taşı ve toprağı vatan yapana, yapanlara bizim için bu sınırları edinenlere minnettarız. Evet ama onların ufuklarının bu sınırların ötesine uzandığını, biliyoruz, hissediyoruz.

Felsefece;
İnsanoğlu yer yüzünün inşa eden, kültür üreten ve aklı ile tüm diğer canlılardan ayrılan biricik canlısıdır. Bir yerleri çit ile çevirmek suretiyle sınırları belirler. Mülkiyet edinmiş olur kendisine o çevrilen çitin içini.

Medeniyet kurmak, insana layık olduğu erdemli hayatın yaşanması sürecinde yardımcı unsur olarak mimari yapıtlar ortaya koymak elzemdir. İşte günümüz insanı tüm köşelerin kapıldığı, çitlerin çekildiği, duvarların örüldüğü böylesi bir dünyaya gelmiştir.

Peki tüm bu kaballamanın, yer kapmanın ortasında insan ufkunu da mı sınırlar ile, duvarlar ile parsellemiştir?

Belki de.

Yalnız şunu bilmekte fayda var, diğer dünyalara sağır olmamak adına, sancılı süreçlerden geçmek gerekiyor. Gözlerimizi açmak eylemini gerçekleştirmek durumundayız.

Neden tüm yapılacakları bizden bekliyorsun, bizler mi kafesteyiz yalnızca?

Bilmiyorum. Ama uçmayı hastalık sananların sayısı fazla. Biz de fazlalaştırıyoruz bu sayıyı. Kurtulalım istiyorum.

Toparlanın. Toparlanın. En azından çitlerin arasından bakalım.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar