Haftalık Yazılar - Cetvelle Çizilen Yamuk Çizgiler

Önümüzde kocaman bir insanlık tarihi var. Dünya çok eski bir yer. Bu kadar ihtiyar olan bir yerde, yaşadığımız olayların, duygu durumların ilk olması olasılığı çok düşük. İnanç, kültür, ahlak alanlarında ve tüm diğer alanlarda makuller, orta yollar, doğrular aşikâr iken neden bunca hata yapıyor, yanlışa sürükleniyor, dünyayı, dünyamızı bu kadar eğriler dünyasına çeviriyoruz. Cetvelle yamuk çizmek mahareti oysa zor bir şey değil mi?

İnsan zihninin garipliklerinden biri de tam bura da saklı. Yanlışa gitme, makul olanın dışına çıkma, kitaba aykırı davranma içerisinde tarifi imkânsız bir mutluluk hissi uyandırıyor insanın. Oysa kitaba uygun yaşasak…

Fakat işin çıkmazlarından, olayın açmazlarından biri de elimizde bulunan cetvelin, kültürün, hukukun, hayatın yamuk olması. Doğru bir cetvelle yamuk çizgiler oluşturmak ne kadar zor ise; yamuk cetvelle ortaya doğrular koymak, doğru yaşamak da o kadar zordur. Doğru cetvellerin olduğunu bilmek; ama yamuk cetvelle yaşamak zorunda bırakılmak karşılaşılması çok acı bir durum. Peki biz bu durumda mıyız?

Doğru bir yaşam süren insan, hayata bir sıfır önde başlayıp, insanlık tarihinin tüm tecrübeleri kendisine ışık olan insanlar yok mu? Elbette var. Bulduğumuz anda tutmalıyız gittiği yolu kendi yolumuz olarak. Elindeki cetveli kullanarak doğru çizgilerin sayısını artırmak gayretinde olmalıyız.
Başkalarının tecrübeleri bire bir yaşamadığımız için, duymak ve görmek gibi eksik duygularımızla bildiğimiz yetiler olduğu için bize olayın tam keşfini sağlamak imkânı vermez. Fakat bu iki yeti çok büyük rehberdirler hayatlarımızda. Başkalarının tecrübeleri, bizim şahsımızın algı-kabiliyet farklılığından dolayı tam bir tecrübemiz olmasa da bizim için büyük öngörülere vesile olabilir.

Cetvelle başkalarının çizdiği yamuklar, bizde o cetveli kullanmama gibi bir düşünce oluşturmuyorsa sıkıntı bizdedir. Bana bir şey olmazdadır. Ben yaparımdadır. Nasıl olacak? Doğru cetvel ve doğru çizgileri bu yamuk etrafta nasıl sağlayacağız? Önümüzde kocaman bir insanlık tarihi var. Dünya çok eski bir yer. Bu kadar ihtiyar olan bir yerde, yaşadığımız olayların başkalarının acı tecrübelerine benzememesini nasıl başaracağız?

Evvela cetveli doğru olan ve çizgileri doğru olan birini bulmak gerekiyor. Doğru kitap, doğru kültür, doğru insan. Zor bir davet. Ama yapmak zorundayız bu irkilmeyi. Zaten cetvelim de doğru benim çizgilerim de ben ne yapayım o zaman? Diyenlere: Lütfen çizgilerinizi çoğaltın. Durmadan, usanmadan yeterince tecrübe kazanması için insanlığın.

Yaşadığımız olayların, duygu durumların ilk olması olasılığı çok düşük ise de o ihtimallerin var olduğu gerçeğini bilerek lütfen durmadan, usanmadan doğru çizgileri oluşturmaya devam edin. Acı tecrübelerin yaşanmasının önüne geçin.

Hep başa dönmek zorunda bırakmayın tüm diğer insanları. Cetvelle yamuk çizmek maharetini gösterecek olsa bile insanlar.

Yorumlar