Nasıl Bir Medeniyet?

''Birlikte ağlayıp birlikte gülebildiklerimle, birlikte aynı türküyü dinleyebildiklerimle aynı millettenim.''[1]

Bu mudur?

Bir çok düşünce adamının dünya milleti olma, oluşturma yolunda adımları, eserleri, düşünceleri var/dı. Bu konuda kitap yazdılar, söylemlerde bulundular. Bir ütopya devleti kurdular kendilerince en yaşanılabilir şekilde. Alemşümul bir ütopya devleti, kusursuz! İnsanlar insanlık onuruna yakışır şekilde yaşayacaktı, hak, hukuk, adalet her alana her bireye teşmil edilecekti! Anlamlı. Bitti mi peki yazılanlar, gerçekleşti mi o ütopyalar, gerçekleşmeli ütopyalar?

Değil!

Hegel tüm söylenenleri söylediğine inanıyordu, felsefeyi bitirmişti! Yazılabilecek en güzel Ütopyayı Thomas More yazmıştı(1516). Medeniyet tasavvurunun zirvesindeydi! Hayal edilen ütopyaların hiç birinde “böl-parçala-yönet” yoktu!

Medeniyet İnşası

“Ütopyalar gerçekleşmez” fikrine inananlardan değiliz, olmayacağız. İnsanların birbirlerinin ta gözünün içine bakarak birlikte bir şeyler yapabilecekleri yaşayabilecekleri bir devlet uzakta olamaz. Çok yaklaştık. Eksiye doğru alınan her yol iyidir, dibe vurduğumuzda gidecek yolumuz kalmadığında, gidebileceğimiz tek yön yukarısıdır. Düşmeden çıkamayız! Geri biraz daha geri. Kötülük biraz daha kötülük. Az kaldı başa dönmemize, az daha gayret.

Bahsini ettiğimiz medeniyet fiktriyatı hemen şuracıkta. More yazmıştı. Platon da, Aristo da, Farabi, İbn Sina, Gazali de. Hepsi yazmıştı. Teşmil et tüm bu düşünürlerin söylemlerini tüm toplumlara. 


[1] Söz kime aittir bilmiyorum; iktibastır.

Yorumlar