Gazetelerin Zararları


Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar. (Malcom X)

Başla

Sabah kalktığımızda ilk spikerin dudaklarından ta kulaklarımıza ulaşan gazeteler, iş ya da okula giden bizler için akşama kadar misal-i ağudur. Ve bu zehri akşama kadar bizlere, statü, eğitim, kariyer seçmeden zerk etmektedir.

Aşkla

Yaptıkları yayınları taraflı, tarafsız; yandaş yahut münferit ideolojiler uğruna aşkla şevkle yapmaktalar gazeteler. İnsanlara çıkarları doğrultusunda kendi güruhlarının benimsemiş oldukları görüşleri, okurları ve onların tavır alış, düşünce ve inanışlarını hiçe sayarak, aşılama yarışı içindeler.

Kir

Bu kadar avcı var iken, tüm orman tuzaklarla dolu iken elbette pak bir bilgiye ulaşmak, doğruyu bulmak çok zor. Günümüzde artık “bilgi kirlenmesi” kavramı her bilimin bilgisine sıfat olabilecek durumdadır. 

Pas

Kirler yalnızca kir olmakla kalmamakta; artık pas tutmaktalar. Bunu senkronize olarak tekrar gazete ile ilişkilendirecek olursak bazı statik görüş, tavır alışlı gazeteler ölmüş ideolojilerin, pas tutmuş düşüncelerin partizanlığını bugün hâlâ devam ettirmektedirler.

Kalk 

Bazı gazetelerimiz ise belki bir nebze daha kabuklarını kırmış ve etraflarındaki değişime, ideolojilerine bağlı kalmak şartı ile, pas tutmuş oldukları yerden kalkma girişiminde bulunmuştur. 

Bak 

Ama uyanmış olmak, kalkmış olmak yeterli değildir. Yolda durmak yolda olmak değildir. Bakmak lazım, görmek lazım insanların hakkı olanı, bilgiyi, onurlu şekilde almalarına onların alemşümûl bir dünya tasavvuruna kavuşmalarına katkıda bulunmak lazım. Yolda durmak yolda durmaktır. 

Kısa 

Evet gazetelerin içinde mutlaka okunmaya değer olanı ve dahi onların içinde yek pare canımız ciğerimiz yazarlarımız vardır. Seçmek lazım. 

Öz 

Gazetelerimizde zengin de fakir de; iyi de kötü de yer alıyor diyen dostlara; evet alıyor. Belli bir skala, değer ve çıkar doğrultusunda. 

Unutmayalım;Bu ülkede gazetelerin 2. sayfasında zenginlerin nasıl yaşadıkları, 3. sayfasında ise fakirlerin nasıl öldükleri yer alır. (Can Yücel)

Yorumlar